Resevaluta

Ska man använda kontanter, resecheckar eller bankkort? Ska man växla hemma eller på resmålet? Svaren växlar lite beroende på vilket land man planerar att resa till, hur länge man ska vara borta och hur bekvämt man vill ha det.

Kontanter

Kontanter behövs för att klara de första dagarna men tar man med hela reskassan i kontanter så riskerar man att förlora allt genom stöld eller rån. En del i kontanter kan vara bra att ha till taxiresor, marknader och dricks.

På bankerna och de största valutaföretagen som till exempel Forex, kan man handla valuta både på deras växlingskontor och via deras hemsidor. Via Internet kan man reservera valuta och senare hämta upp och betala den på ett kontor eller betala valutan online och få pengarna skickade med Rek till sitt närmaste postombud. Hos de flesta valutaföretag kan man dessutom avgiftsfritt växla tillbaka överbliven valuta om man visar upp kvittot. Ska man växla på plats så brukar man få den bästa växlingskursen på banker därefter på växlingskontor. Sämst kurs får man på hotell och i affärer.

Har man ett kreditkort eller betalkort kan man hämta ut valuta i uttagsautomater både i Sverige och utomlands.

För att veta vilket som blir billigast, att växla pengar i Sverige eller att hämta ut pengarna i automat utomlands, måste man jämföra de olika växlingskurserna. Har man ett kort utan valutaväxlingspåslag kan det bli mycket billigare att ta ut pengar i automat när man kommer fram till resmålet jämfört med att växla över disk i Sverige innan man reser. Det kan även bli billigare trots kortens valutapåslag och uttagsavgift.

Resecheckar

Förr använde man sig ofta av resecheckar när man reste utomlands då större summor pengar var säkrare att ta med sig i form av resecheckar. Det användes generellt som betalningsmedel på turistorter. Man köpte dem i Sverige på bank eller valutaföretag och växlade sedan in dem på resmålet efter hand som man behövde kontanter. Skulle resecheckarna bli stulna så gick de att spärra och man fick igen dem på plats. Idag är det många butiker och företag som inte längre tar emot resecheckar.

Betal- och kreditkort

Det allra enklaste är att använda ett bankkort med Visa eller Mastercard för att betala med och/eller hämta ut pengar med när man reser utomlands. Jämfört med att växla till resevaluta på ett växlingskontor blir det oftast billigare att använda kort även om kortutgivaren lägger på ett valutapåslag. Uttagsautomater finns i de flesta städer eller så hämtar man ut pengarna i en bank. Betalar man med kortet så måste man vara uppmärksam och aldrig lämna kortet utom synhåll. Skulle man bli av med ditt kort så ska man spärra det omedelbart.

Man kan också ta ut resevaluta i många uttagsautomater redan innan du reser utomlands. Det finns automater med utländsk valuta som till exempel euro, svenska kronor, brittiska pund, amerikanska dollar och i Skåne danska kronor och nära norska gränsen norska kronor.

Tänk på att vissa banker tar en avgift när man hämtar ut pengar utomlands i automat. Detsamma gäller påslag för valutaväxling. Det är lönt att kolla upp vad de olika kortutgivarna på marknaden erbjuder; många har fria uttag och inga valutapåslag och man kan få bättre växlingskurs om man växlar valuta i de fall kortföretaget har eget växlingskontor. Dessutom ingår i de flesta fall en reseförsäkring om man betalar resan med kortet. 

Kontrollera så att ditt kort är öppet för kortköp och kontantuttag för i det land du tänker resa till. Det ser man i sin Internetbank.

Det är vanligt att man erbjuds att betala i svenska kronor både när man betalar med sitt kort i en butik eller om man använder en uttagsautomat. Det innebär att man kan välja om kursen ska omräknas av den lokala banken eller av kortutgivaren. När man väljer att betala i svenska kronor genomförs valutaväxlingen gentemot den lokala bankens kurs, som ofta är mindre fördelaktig än Visa och Mastercards centrala valutakurser. Det brukar vara mer fördelaktigt att välja landets lokala valuta när man använder sitt kort eftersom man oftast får en bättre växlingskurs och slipper eventuella påslag från säljställe eller den lokala banken.

Jämföra växlingskurser

Besök de olika växlingskontorens och bankernas hemsidor för att jämföra priset för olika valutor. Det finns också en hel del jämförelsesajter på Internet som listar aktuella valutakurser hos olika banker och växlingskontor.

Växlingskursen för Visa-kort hittar du här »

Växlingskursen för Mastercard hittar du här »

Resevaluta - kroatiska Kuna

KONTAKT COOKIES & DATASKYDD

© 2007-2022 Resebiblioteket.se