Resebiblioteket
Resebiblioteket.se

Resevaluta

Ska du använda kontanter, resecheckar eller bankkort? Ska du växla hemma eller på resmålet? Svaren växlar lite beroende på vilket land du planerar att resa till och hur länge du ska vara borta.

Kontanter

Kontanter behövs för att klara de första dagarna men tar du med hela reskassan i kontanter så riskerar du att förlora allt genom stöld eller rån.

Oftast får du bättre kurs om du växlar redan i Sverige. Hos de flesta valutaföretag kan du dessutom avgiftsfritt växla tillbaka överbliven valuta om du visar upp kvittot. Ska du växla på plats så brukar man få den bästa växlingskursen på banker därefter på växlingskontor. Sämst kurs får man på hotell och i affärer.

Resecheckar

Större summor pengar är säkrare att ta med sig i form av resecheckar. Du köper dem i Sverige på bank eller valutaföretag och växlar sedan in dem på resmålet efter hand som du behöver kontanter. Skulle resecheckarna bli stulna så går de att spärra och du får igen dem på plats. Tyvärr kan det vara höga växlingsavgifter när man ska lösa ut resecheckarna.

Bankkort

Det allra enklaste är att ha med sitt bankkort för att betala med och/eller hämta ut pengar med när man reser utomlands. Uttagsautomater finns i de flesta städer eller så hämtar du ut pengarna i en bank. Betalar du med kortet så var uppmärksam och lämna aldrig kortet utom sikte. Skulle du bli av med ditt kort så spärra det omedelbart.

Tänk på att vissa banker tar en avgift på ca 30 kronor när du hämtar ut pengar utomlands i automat. ICA bankkort Mastercard har fria uttag och gör inget påslag för valutaväxling. Kortet kostar 240kr/år och i priset ingår en reseförsäkring om du betalar resan med kortet. (juli 2007)

Förteckning över telefonnummer dit du kan ringa för att spärra ditt kort >>

Växlingskontor i Sverige

Forex Här kan du köpa valuta på Internet.
X-Change Här kan du köpa valuta på Internet.

Besök de olika växlingskontorens och bankernas hemsidor för att jämföra valutor.

  Sitemap | Kontakt | Cookies

  

Copyright © 2007-2020