Reseförsäkring

En reseförsäkring ska skydda och ge hjälp i en mängd oväntade situationer som kan uppstå under en resa. Oavsett om man köper ett avbeställningsskydd som ersätter kostnader för hotell, flyg och andra förbetalda och ej återbetalningsbara resekostnader eller om man behöver ersättning för avancerad medicinsk vård, behandling och/eller sjukhusvistelse utomlands, kan en reseförsäkring drastiskt minska kostnaderna. På semestern vill man koppla av och inte behöva oroa sig för tråkiga och kostsamma situationer som kan uppstå. Därför bör man se till att man har ett bra skydd som täcker ens behov.

Om man inte har någon hemförsäkring där reseskydd ingår, ska vara borta längre än 45 dagar, betalar resan med kort där det ingår reseförsäkring eller om man vill ha ett mer omfattande skydd på sin resa bör man teckna en separat reseförsäkring. Man kan också välja att köpa ett separat avbeställningsskydd.

Det kan vara svårt att veta var man ska börja och vad man ska tänka på när man ska leta efter en bra reseförsäkring. En bra försäkring erbjuder tillräckligt skydd till ett rimligt pris men det finns många olika detaljer att tänka på och försäkringsbolagen erbjuder en mängd olika planer och täckningsnivåer att välja mellan. Priserna kan dessutom variera beroende på resenärens ålder, resmål och resans pris.

Reseskydd i hemförsäkringen

I de flesta hemförsäkringar ingår en enkel reseförsäkring eller reseskydd som gäller i minst 45 dagar och kan räcka om man ska åka på en vanlig semesterresa. Den brukar gälla för alla som ingår i samma hushåll och är folkbokförda på samma adress och även för resenärens barn under 18 år som följer med på resan, även om de inte tillhör samma hushåll. Reseskyddet ger ersättning för de viktigaste händelserna som kan uppstå på resan, som akut sjukdom och olycksfall. 

Hemförsäkringens reseskydd brukar gå att utöka med en större heltäckande reseförsäkring som täcker mer. Prata med ditt försäkringsbolag vad som gäller just för dig. 

Reseförsäkring via kontokort

I flera av marknadens kreditkort och betalkort ingår en reseförsäkring om man betalar en viss del av resan med kortet. Dessa försäkringar är oftast av enklare slag och innehåller främst avbeställningsskydd och ersättning vid försenat flyg. Den kan behöva kompletteras med en mer heltäckande reseförsäkring. Kontrollera med kortutgivaren vad som krävs för att försäkringen ska gälla och vad som ingår.

Reseförsäkringsbolag

Här hittar man aktörer som erbjuder både fullständiga reseförsäkringar, avbeställningsskydd och komplementförsäkring till hemförsäkringens reseskydd. Det kan skilja stort mellan olika reseförsäkringar och man kan spara mycket pengar och bekymmer på att jämföra olika priser och villkor. 

Gå in på de olika försäkringsbolagens hemsidor för att hitta den bästa försäkringen eller leta efter prisjämförelsesajter på Internet där du kan se och jämföra olika alternativ och priser. 

Reseförsäkringens innehåll

Det viktigaste är att försäkringen ersätter de händelser som annars är som mest kostsamma. Det bör minst ingå ersättning för sjukvård vid akut sjukdom och olyckor samt hemtransport till Sverige men även kostnader för akut tandvård, överfall vid misshandel och rättsskydd bör ingå. 

Övrigt som kan ingå är ersättning:

- om man tvingas avbryta en resa på grund av att en närstående person avlidit eller blivit allvarligt sjuk eller skadad.

- om man tvingas avbryta en resa på grund av att något hänt med ens egendom hemma i Sverige

- per dag om man blivit sjuk under resan och måste vara sängliggande. Kontrollera vilka sjukdomar och hur många dagar man kan få ersättning för vilket varierar mellan de olika försäkringarna.

- för läkemedel och hjälpmedel vid sjukdom.

- försening på grund av missad avresa

- försening av andra orsaker

- skador på bagaget (tänk på att kvitto på bagagets innehåll oftast måste uppvisas)

- försening av bagaget (tänk på att kvitto på bagagets innehåll oftast måste uppvisas)

- psykologhjälp vid krissituationer

Avbeställningsskydd

Med ett avbeställningsskydd får man tillbaka kostnaden för resan om man skulle bli sjuk eller drabbas av en olycka innan avresan.

Ersättning för försenat flyg

Om flyget blir försenat eller inställt kan du ha rätt till hjälp och ersättning direkt från flygbolaget. Då kontaktar man flygbolaget även om man beställt resan via en resebyrå.

Läs mer om detta på Hallå konsument

Om resan är betald med kontokort som har reseförsäkring, ingår oftast rätt till ersättning för förseningen även där. 

Sjukvård inom EU

Ska du resa inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien ska du ha med dig ett Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort). Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och ger dig rätt till medicinskt nödvändiga sjukvårdsförmåner under en tillfällig vistelse i ett annat EU/EES-land, till exempel under din semester.

EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet. Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjuk- och tandvården som de som bor i landet.

Här kan du beställa det europeiska sjukförsäkringskortet » 

Information från Försäkringskassan om du skulle bli sjuk utomlands »

Reseförsäkring via kreditkort

KONTAKT COOKIES & DATASKYDD

© 2007-2022 Resebiblioteket.se