Mat och Dryck i Kroatien

Längs med kusten har det kroatiska köket påverkats starkt av de många åren med venetianskt styre och där dominerar fisk (riba), skaldjur, pasta och pizza. Man hittar här maträtter som t ex buzara (havskräftor med tomatsås), sarma (kåldolmar med köttfärs och örtkryddor), rižot (med musslor, påminner om risotto), dalmatinski pršut a paški sir (skinka med fråost), manistra (soppa med baljväxter och grönsaker) och pašticada (gryta på nötkött). Kända efterrätter är palačinka (pannkaka med sylt, smält chocklad eller krossade valnötter) och rožata (påminner om brylépudding).

Inåt landet är matkulturen inspirerad av den centraleuropeiska kokkonsten, särskilt från Ungern och Österrike, och de traditionella rätterna är baserade på kött, baljväxter och olika sädesslag. Här hittar man maträtter som t ex fiš paprikaš (gryta med sötvattenfisk), štrukli (pastaknyten med fyllning) och kulen (stark salami). En vanlig efterrätt är zagorje štrudel (bladdeg med fyllning av färskost, honung och nötter).

Kroatien har många olika lokaltillverkade drycker: vin, öl, brandy, likör som Pelinkovac (av örter) och Maraskino (av marascakörsbär) och olika brännvin som Šljivovica (av plommon), Travarica (örter), Pelinkovac, Loza (vindruvor). Av den lokala ölen (pivo) är Ožujsko och Karlovačko mest välkända.

I Kroatien produceras mycket vin; både vid kusten, på öarna och i inlandet, och det finns riktigt bra viner att få tag på. Kända röda viner är Dingač, Plavac och Postup och vita viner Pošip och Grk som tillverkas i Dalmatien. I Kvarnerområdet tillverkas t ex det vita vinet Žlahtina och det röda lättvinet Teran. Ofta blandar man vinet med andra drycker, t ex mineralvatten. En känd blandning är bambus som är rödvin och cola. Bevanda är rött eller vitt vin med vatten utan kolsyra och gemišt är vitt vin blandat med kolsyrat mineralvatten.

I Kroatien dricker man överallt kaffe (kava) som är ganska starkt ungefär som espresso. Vill man ha mjölk i kan man beställa en machiato eller cappuccino. Man kan också beställa örtte (čaj) överallt.

När man äter eller dricker ute bör man lämna dricks, ca tio procent av priset.

För de med födoämnesallergier är det mycket viktigt att välja säkra maträtter som t ex rent kött eller fisk istället för grytor eller soppor. Allergi på kroatiska heter alergija. 

Recept på kroatisk mat och dryck »

KONTAKT COOKIES & DATASKYDD

© 2007-2022 Resebiblioteket.se