Sevärdheter i Kroatien

Sevärdheter i Kroatien är det inte ont om. Reser man till Kroatien finns det massor att se och göra. Besök på någon av de fantastiska nationalparkerna eller de unika världsarven skapar minnen för livet. Här listar vi Kroatiens nationalparker och Kroatiens platse som ligger på UNESCOs lista över världsarv. Efter varje sevärdhet följer länkar till mer detaljerad information. På kroatiska turistbyråns webbplats finns information fler sevärdheter och övrig reseinformation.

Nationalparker och naturreservat

Kroatien har åtta nationalparker: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvicesjöarna, Risnjak och Sjeverni Velebit. De mest populära kroatiska nationalparkerna är Plitvicesjöarna, följt av Krka, Brijuni och Paklenica. Varje nationalpark har en egen webbplats med all information om parken: kartor, sevärdheter och utflyktsarrangemang men också information om boenden och restauranger.

Plitvicesjöarna (Plitvička Jezera)

Plitvicesjöarna som ligger vid huvudvägen mellan Zagreb och Dalmatien är Kroatiens vackraste och mest kända nationalpark. Fler än en miljon turister besöker den varje år. Nationalparken har funnits med på UNESCOs lista över världsarv sedan 1979. Upplev parkens sexton sjöar och fantastiska vattenfall, skogar, grottor, källor med mera. I parken finns björn, varg och flera sällsynta fågelarter. Närmsta flygplatser är Rijeka, 95 km och Zagreb, 190 km.

Nationalparkens webbplats »

Om parken på UNESCOs webbplats »

Nationalparken Krka

Nationalparken Krka med den 72.5 kilometer långa floden Krka som rinner rakt igenom och bildar sjöar och forsar omgivna av grönska omfattar ett område på 109 kvadratkilometer. Här finns det mängder av sjöar och vattenfall: bl a det praktfulla vattenfallet Skradinski Buk som forsar ner från 45 meters höjd och vattenfallet Roški Slap (25 meter). I parken ligger ön Visovac med ett franciskanskt kloster från år 1445 inbäddat i en tjock grönska av cypresser.

Nationalparkens webbplats »

Brijuniöarna

Nationalparken Brijuni består av 14 öar och holmar längs Istriens sydvästra kust. Brijuniöarna är berömda för sin imponerande skönhet och är ett populärt turistmål.

Floran på öarna har typiska medelhavsegenskaper och det finns mer än 600 inhemska växtarter. Öarna har också en rik fauna, autoktona arter samexisterar i harmoni med djur som tagits in från andra kontinenter.

Det finns en safaripark på ön Veliki Brijuni, med olika exotiska djur, många av dem gåvor från diplomatiska partners, som den asiatiska elefanten och zebu från Indien. Skärgården har också ett annat intressant särdrag, det finns fyra platser med över 200 dinosauriefotspår från den sista perioden av mesozoiska eran.

Man hittar ett Medelhavets äldsta olivträd här, ett 1600 år gammalt olivträd som man fortfarande skördar oliver från och gör olivolja.

Nationalparkens webbplats »

Nationalparken Paklenica

Ca 30 km från Zadar och 170 km från Split ligger den nästan 100 kvadratkilometer stora Nationalparken Paklenica med en fantastiskt vacker natur bestående av vattenfall, bäckar, tjock skog, bergstoppar, trånga pass genom branta klippor, unika lokala växter och ett rikt djurliv. Här finns rovfåglar, björn, vildsvin, räv, rådjur.

Parken utgörs av två bergsklyftor, Velika Paklenica (Stora Paklenica) och Mala Paklenica (Lilla Paklenica), i bergsmassivet Velebit. Delar av bergväggarna är över 400 meter höga. Från upp till 1700 meter höga bergstoppar har man en fantastisk utsikt över havet.

Här kan man vandra, utforska grottor eller klättra på klippväggarna i Velika Paklenica.

Nationalparkens webbplats »

Mljet nationalpark

Nationalparken Mljet är den äldsta nationalparken vid Adriatiska havet. Den ligger på den vackra ön med samma namn, i en grupp öar i södra Dalmatien. Parken täcker den västra delen av ön. Den närmsta staden är Dubrovnik. Parken är känd för sina två saltvattensjöar, Malo Jezero och Veliko Jezero (Lilla sjön och Stora sjön) .

Nationalparkens webbplats »

Nationalparken Sjeverni Velebit

Nationalparken Sjeverni Velebit ligger i den nordliga delen av Velebit bergen som sträcker sig från Senj cirka 145 kilometer längs den adriatiska kusten. I den 109 kvadratkilometer stora nationalparken finns en rik flora och fauna. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över adriatiska havskusten.

För vandring är försommaren allra mest lämplig på grund av det mest stabila vädret, men också den mest intensiva floran. Man kan hyra en vandringsguide om man är rädd för vilda djur; i området finns till exempel björn, varg och ormar.

Nationalparkens webbplats »

Risnjak nationalpark

Nationalparken Risnjak ligger i bergen i norra Kroatien mellan Rijeka och gränsen till Slovenien. Parken består huvudsakligen av berg, gräsmarker och skogsområden. I området finns lodjur.

Nationalparkens webbplats »

Nationalparken Kornati

Nationalparken Kornati, efter namnet på ön Kornat, består av 147 öar på ett 36 km långt och 6 km brett område och tillhör Zadars skärgård.

Det utgår dagligen dagsutflykter med båt till Kornati-öarna från Zadar och biljetter kan köpas vid hamnen.

Nationalparkens webbplats »

 

Saltvattensjön Mir i naturreservat Telašcica

Bad i ca 30C varmt vatten i saltvattensjön Mir i naturreservat Telašcica

Naturreservat Telašćica

Nordväst om Kornati skärgård ligger ön Dugi Otok med sin djupa vik Telašćica som utnämndes till ett naturreservat 1988. Utmärkande för området är de 25 små stränderna, Dugi Otok klippan som reser sig 161 meter över havet och saltvattenssjön Mir som ligger på toppen av naturreservatet.

parkens webbplats finns all information om området såväl som var man köper biljetter för guidade dagsutflykter.

Sevärdheter som finns med i UNESCOs lista över världsarv

Diocletianska palatset i Split

Staden Split ligger vid Adriatiska havets östra kust och är spridd över Splithalvön och dess omgivningar. I de gamla delarna av staden Split hittar man det Diocletianska palatset.

Palatset byggdes av den romerske kejsaren Diocletian i slutet av 200-talet. Inom palatsområdet finns Sankt Domnius katedralen som på medeltiden byggdes med material från kejsarens mausoleum. Det finns romerska kyrkor från 1100- och 1200-talet, medeltida befästningar, gotiska palats från 1400-talet och andra palats i renässans- och barockstil utgör resten av det skyddade området. Fler sevärdheter är palatsets centrala torg, Peristylen, och bredvid torget det bevarade Jupitertemplet, tillägnad guden Jupiter.

Mer information om det Diocletianska palatset på UNESCOs webbplats »

Gamla stan i Dubrovnik

Dubrovnik, "Adriatiska havets pärla", ligger vid Adriatiska havet längs den sydliga dalmatiska kusten. Det är en av Kroatiens mest välbesökta turistorter. Trots att Dubrovnik skadades allvarligt av en jordbävning 1667 lyckades man bevara stadens vackra gotiska kyrkor, renässans- och barockkyrkor, kloster, palats och fontäner. Staden skadades igen på 1990-talet av väpnade konflikter och är nu i fokus för ett stort restaureringsprogram som samordnades av Unesco.

Mer information om Dubrovnik på UNESCOs webbplats »

Plitvicesjöarna (Plitvićka Jezera)

Plitvicesjöarna, se ovan »

Eufrasius basilikan (Eufrazijeva bazilika) i Porec

I den gamla delen av staden Porec, som ligger vid Adriatiska havet på halvön Istriens västra kust, finns den imponerande Eufrasius basilikan som byggdes på 500-talet under biskop Eufrasius tid.

Mer information om Euphrasius basilikan på UNESCOs webbplats »

Den historiska staden Trogir

Trogir ligger i Dalmatien, vid Adriatiska havets östra kust. Trogir består av tre delar, fastlandsdelen, en liten ö med den historiska stadskärnan och ön Čiovo. Den historiska stadskärnan från medeltiden har funnits med på UNESCOs världsarvslista sedan 1979. Den är omgiven av stenmurar. Där finns flera kyrkor, liksom vackra romanska, renässans- och barockbyggnader.

Mer information om Trogir på UNESCOs webbplats »

Sankt Jakobs katedral i Šibenik

Katedralen i Šibenik började byggas i gotisk stil på 1400-talet men färdigställdes i renässansstil 100 år senare. Arkitekterna bakom var Francesco di Giacomo, Georgius Mathei Dalmaticus och Niccolò di Giovanni Fiorentino. Katedralen är ett av Kroatiens mest betydelsefulla arkitektoniska byggnadsverk och finns med på UNESCO:s världsarvslista sedan 2000. Den är känt inte bara inom turism, utan också inom europeisk arkitektur, eftersom den är helt byggt av sten. Šibenik ligger i Dalmatien, vid Adriatiska havets östra kust.

Mer information om Sankt Jakobs katedral i Šibenik på UNESCOs webbplats »

KONTAKT COOKIES & DATASKYDD

© 2007-2022 Resebiblioteket.se