Zadar

Staden Zadar ligger i norra Dalmatien mellan Rijeka och Split. Det är en charmig liten stad med smala gator, mysiga caféer och restauranger och ett rikt folkliv.

Zadar grundades för 3000 år sedan när Romarriket var på topp och staden har fortfarande monument kvar från den tiden. Där finns t ex ett stort romerskt torg och minnesvärda romanska kyrkor som S:t Donat (800-talet), Sv. Marije (1000-talet), S:ta Stošija (katedralen S:ta Anastasia, 800-talet) och S:t Krševan (1000-talet).

Zadar har en skärgård som består av över 300 öar varav ett halvt dussin är bebodda. På de större öarna kan du bo på hotell och på de andra kan du hyra rum hos någon familj. Dagliga färjeturer förbinder Zadar och de största öarna. Den södra delen av Zadars skärgård utgörs av Nationalparken Kornati, efter namnet på ön Kornat, och består av 147 öar. Från hamnen i Zadar utgår dagsutflykter dagligen med båt till nationalparken.

Ca 30 km från Zadar och 170 km från Split ligger den nästan 100 kvadratkilometer stora Nationalparken Paklenica.

Havsorgel - Morske Orgulje i Zadar

Strandpromenaden i Zadar där man kan sitta och lyssna på havsorgeln.

Havsorgel - Morske Orgulje

Vid strandpromenaden i Zadar kan man sitta och lyssna på ljudet från en stor orgel (morske orgulje) med 35 pipor som ligger under vattnet. Havsorgeln fångar vågornas rörelser och förvandlar dem till ljud - "musik".

S:t Donat kyrka i Zadar

S:t Donat kyrka i Zadar

S:t Donat kyrka - Crkva sv. Donata

S:t Donats kyrka byggdes i början av 800-talet men har inte använts som kyrka sedan år 1797. S:t Donat kyrkan är en stark symbol för Zadar och den mest kända medeltida byggnaden i Kroatien. Den fick först namnet Heliga Treenighetens Kyrka men man bytte till det nuvarande namnet på 1400-talet efter S:t Donatus, biskopen i Zadar som lät bygga den. Den har en ovanlig form - cylindrisk - är 27 meter hög och är en av de mest kända förromanska kyrkorna i Europa.

Eftersom S:t Donat har exceptionellt fin akustik fungerar den idag som konsertlokal och plats för olika musikaliska evenemang.

Kyrkan och benediktinerklostret S:ta Mary i Zadar

Kyrkan och benediktinerklostret S:ta Mary - Crkva sv. Marije

Man tror att klostret grundades 1066 av adelskvinnan Cika i Zadar. Kyrkan S:ta Mary byggdes 1091 i förromersk stil. Dess vackraste del är det romerska klocktornet av den så kallade Lombard-typen. I klostret finns den permanenta utställningen "Zadars guld och silver" av kyrkokonst med runt 200 föremål från 700-talet till 1700-talet och är en av de mest värdefulla i Kroatien. Den har bevakats av nunnor sedan andra världskrigets slut.

Sjöporten i Zadar

Sjöporten - Vrata sv. Krševana

I stadsmuren som omger den gamla delen av Zadar finns sjöporten, även känd som Sankt Krševans port. I närheten ligger Sankt Krševans kyrka tillägnad stadens skyddshelgon. Porten byggdes 1573 för att hedra den kristna arméns seger över turkarna i Lepanto.

Turistbyrån i Zadar

Turistbyrån har detaljerad turistinformation om aktiviteter, boende, sevärdheter med mera.

Adress: Jurja Barakovića 5
Telefon +385 - (0)23 - 315 316

Turistbyråns webbplats »

KONTAKT COOKIES & DATASKYDD

© 2007-2022 Resebiblioteket.se